Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ο δρόμος της αυτογνωσίας μέσα από το Ψυχόδραμα



Εισηγητής: Λιοδάκης Αντώνης, Ψυχίατρος, Ψυχοδραματιστής Κατηγορία:Ομιλίες - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική - Προσωπική Ανάπτυξη Αίθουσα: 5 

Ο σημερινός άνθρωπος βιώνει μία τεράστια σύγχυση. Αδυνατεί να εναρμονίσει αυτά που σκέφτεται και λέει με αυτά που κάνει. Εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα ελέγχου των βασικών αναγκών δυσκολεύεται στην αυτονόμηση, στην αυτοδιαχείριση και βέβαια στην αυτούπαρξη και ολοκλήρωση.


Η πολυσχιδής και πολυεπίπεδη κρίση που δομήθηκε μελετημένα τις τελευταίες δεκαετίες, εξώθησε τον σημερινό άνθρωπο σε έναν άκρατο καταναλωτισμό και εγωισμό. Με την αστικοποίηση της ζωής, την έλλειψη χειρονακτικότητας στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ο σημερινός άνθρωπος βιώνει μια απέραντη «εξορία» από την ίδια την ουσία του εαυτού. Ζούμε περίοδο πολλαπλών αλλαγών σ’ όλο το φάσμα της ζωής.

Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των βιωμάτων. Αρχίζουν να αχνοφαίνονται ρήγματα που αφορούν το πολιτικό- κοινωνικό μοντέλο, το εκπαιδευτικό σύστημα και ζητήματα υγείας. Το ψυχόδραμα είναι μία μέθοδος διερεύνησης του ψυχισμού του ανθρώπου, στην οποία οι συμμετέχοντες δραματοποιούν γεγονότα από τις ζωές τους, αντί να μιλούν απλώς γι' αυτά. Δεν δραματοποιείται μόνο η βιωμένη εμπειρία τους αλλά και οι ψυχολογικές εκφάνσεις που τη συνοδεύουν, όπως οι σκέψεις, τα συναισθήματα ή ακόμα και τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος.

Το Ψυχόδραμα από την αρχική του σύλληψη μέχρι την σημερινή εξελικτική του πορεία θέτει καθαρά το ζήτημα μιας νέας συνειδητότητας, που συνδέεται άμεσα με την πράξη. Η έμφαση στην ανάπτυξη της αυθορμησίας και της δημιουργικότητας ενισχύει αυτή τη πρόθεση για μία προσωπική και συλλογική αφύπνιση που τόσο επιθυμεί ο σημερινός άνθρωπος.