Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Από τον "ύπνο" της κατάθλιψης στο "ξύπνημα" της ζωής μεσα από τη Δραματοθεραπεία.


Εισηγήτρια: Βρέντζου Ακριβή, Ψυχολόγος- Δραματοθεραπεύτρια
Κατηγορία :Ομιλίες - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική - Προσωπική Ανάπτυξη.
Αίθουσα Lobby Suite Ισόγειο


«Να ξημερώνει η μέρα και να ξυπνάω μαζί της»

Πώς καταφέρνει κάποιος να βγει από τον «ύπνο» του σώματος, να μετακινηθεί από την ακινησία, να ισχυροποιήσει τον εαυτό του αυτόνομο, παρών στη ζωή και τις προσκλήσεις της;

Η Δραματοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές όχημα, ώστε να γίνουν μεταβάσεις από την κατάθλιψη, τη θανατοφοβία και την απουσία νοήματος σε μια πιο δημιουργική, ευχάριστη και βιωμένη, ως παρούσα, πραγματικότητα. Μέσα από δημιουργικούς εκφραστικούς τρόπους όπως ο λόγος, η κίνηση, η ζωγραφική, το παίξιμο ρόλων, το παιχνίδι, το πλάσιμο ιστοριών κ.λ.π, προκαλεί τη βελτίωση της ποιότητας της ψυχικής υγείας.

Ως μέθοδος θεραπείας που συνδυάζει το δράμα (δράση) με τη θεραπεία (ψυχική αποκατάσταση και πρόληψη) παρέχει τη δυνατότητα της σύνδεσης με το εσωτερικό δυναμικό και την εξωτερίκευσή του. Το ψυχικό υλικό που μπλοκάρει τη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων προσεγγίζεται με τρόπους ασφαλούς επαφής και βρίσκει ένα δημιουργικό δίαυλο έκφρασης.

Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα παρακολουθήσουμε τα βασικά σημεία της διαδρομής μιας γυναίκας με μανιοκατάθλιψη και συμπτώματα θανατοφοβίας, η οποία συμμετείχε σε δραματοθεραπευτική ομάδα που διεξήχθη σε δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας. Παρουσιάζεται το πώς η χρήση των επουλωτικών πτυχών του δράματος μέσα στη δραματοθεραπευτική διαδικασία, είχαν ως αποτέλεσμα η θεραπευόμενη να αποδεσμευτεί από συμπεριφορές και συμπτώματα που την εγκλώβιζαν σε μια αποσυρμένη και φοβισμένη στάση ζωής και να καταφέρει τελικώς να επανασυνδεθεί με τη ζωή.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ