Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Βίλχελμ Ράιχ : Οργόνη και Οργονομική Ψυχοθεραπεία


Εισηγητής: Παπαντώνης Νικόλαος
Κατηγορία: Ομιλίες - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική - Προσωπική Ανάπτυξη
Αίθουσα: 1


Το κορυφαίο επίτευγμα του Βίλχελμ Ράιχ είναι η ανακάλυψη της #Οργόνης, της #κοσμικής #ενέργειας της #Ζωής, που ρέει παντού στο Σύμπαν και στο σώμα μας. Η ενέργεια αυτή είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλούς πολιτισμούς και της έχουν δοθεί διάφορα ονόματα, όπως #πράνα, #τσι, #αιθέρας κλπ.

Ιστορία: Ο Ράιχ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η #σεξουαλική #ενέργεια ή #λίμπιντο του Φρόυντ είναι μια υπαρκτή φυσική ενέργεια την οποία ονόμασε #Οργόνη. Απέδειξε την ύπαρξη της Οργόνης με πλήθος επιστημονικών πειραμάτων και κατασκεύασε συσκευές που την συσσωρεύουν, όπως τον συσσωρευτή Οργόνης και την οργονοκουβέρτα, προς όφελος του ανθρώπινου οργανισμού.
Το έργο του είναι τεράστιο και επεκτείνεται σε πάρα πολλά επιστημονικά πεδία. Κυνηγημένος για το πρωτοποριακό και ανατρεπτικό του αυτό έργο, οδηγήθηκε σε δίκη και τελικά στη φυλακή στις ΗΠΑ, όπου και πέθανε. Ο τρόπος θανάτου του λαμπρού αυτού επιστήμονα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ντροπές του σύγχρονου κόσμου.

Οργόνη και #σωματικά/ #ψυχικά #προβλήματα: Στο επίπεδο της προσωπικής #ψυχοθεραπείας #θεραπείας, ο Ράιχ θεωρείται ο πατέρας της δυτικής ψυχο-σωματικής θεραπείας και ανακάλυψε ότι η παρεμπόδιση της ροής και του παλμού της οργόνης στο σώμα οδηγεί σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Για να «πάρουμε πίσω τη ζωή μας» χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα μπλοκαρίσματα αυτά και να επιτρέψουμε στην ενέργεια να ρέει ελεύθερα.

Παρεμπόδιση της συγκίνησης: Σύμφωνα με τον Ράιχ, οι συγκινήσεις προκαλούνται από την κίνηση της ενέργειας (συν + κίνηση). Όταν η ενέργεια μπλοκάρεται, μπλοκάρονται και οι συγκινήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρουμε από #συγκινησιακή #δυσφορία, #δυστυχία, #σύγχυση, #άγχος, #καταπιεσμένα και #ανέκφραστα #συναισθήματα, αίσθηση "πλακώματος" στο στήθος, #κατάθλιψη, μαύρες και αρνητικές σκέψεις, αδιαφορία, έλλειψη στόχων και οραμάτων, κρίσεις άγχους και πανικού, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καχυποψία, εξαρτητικότητα, έλλειψη ικανοποίησης, προβλήματα σχέσεων, σωματοποιημένα συμπτώματα κλπ....

Η θωράκιση, εμπόδιο στη συγκίνηση: H #οργονομική #ψυχοθεραπεία είναι μια σωματική ψυχοθεραπεία εστιασμένη στη λειτουργία των συγκινήσεων, στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει η έννοια της θωράκισης. Λέγοντας #θωράκιση εννοούμε τα προσωπικά, σταθερά και χρόνια μοτίβα μας, σύμφωνα με τα οποία αναπνέουμε ρηχά και εμποδισμένα, έχουμε μυϊκές εντάσεις στο σώμα μας και ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς μας είναι σταθερά επαναλαμβανόμενος και άκαμπτος. Τα μοτίβα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για να μας προσφέρουν προστασία και ασφάλεια. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, τα μοτίβα αυτά περιόρισαν τελικά την ικανότητα μας για ζωντανές και ευέλικτες συγκινήσεις, σκέψεις και συμπεριφορές, στοιχεία απαραίτητα για να ζήσει κανείς μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή. Η θωράκιση μας παγιδεύει λοιπόν σε μοτίβα ζωής που δεν μας προσφέρουν ικανοποίηση.

Σκοπός της οργονομικής ψυχοθεραπείας: Η οργονομική ψυχοθεραπεία είναι λοιπόν ουσιαστικά μια διαδικασία #συγκινησιακής επανεκπαίδευσης. Είναι μια διαδικασία όπου ξεκινάμε πρώτα να αντιλαμβανόμαστε, μετά να αναγνωρίζουμε και μετά να αισθανόμαστε το πώς παρεμποδίζουμε την αυθόρμητη έκφραση της ενέργειας μας. Το πώς παγιδεύουμε τον εαυτό μας - το σώμα μας, τις σκέψεις μας και την συμπεριφορά μας - σε απαρχαιωμένους τρόπους που μας προσφέρουν «προστασία» και «ασφάλεια».

Είναι μια διαδικασία, όπου μέσα από την ασφαλή και συμμαχική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, αρχίζουμε να ανοιγόμαστε σε νέους τρόπους αναπνοής, κίνησης, σκέψης και συμπεριφοράς, αντικαθιστώντας την «ασφάλεια» του παρελθόντος με μια πραγματική ασφάλεια εδραιωμένη στο εδώ και τώρα, στην ικανότητα μας να αισθανόμαστε, να εκφραζόμαστε και να δρούμε μέσα από τον ζωντανό, συγκινησιακό ενεργειακό μας πυρήνα. Είναι μια ζωντανή θεραπεία που σκοπό έχει να επαναφέρει και να ενισχύσει τη Ζωή, την ελευθερία και τη χαρά που υπάρχει μέσα μας.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ