Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Βιωματικό Εργαστήρι Συστημικής Αναπαράστασης Η Μητέρα μου κι Εγώ


Εισηγήτρια Κωστοπούλου Ιωάννα
Κατηγορία:Βιωματικά Εργαστήρια - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική - Προσωπική Ανάπτυξη
Αίθουσα: 3


Οι ρίζες της #ασφάλειας ή της #ανασφάλειας βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου. Η προσκόλληση ορίζεται ως ο δεσμός στοργής που δημιουργεί ένα άτομο ανάμεσα στον εαυτό του και σε κάποιο άλλο άτομο. Η πρώτη μορφή προσκόλλησης είναι η προσκόλληση που το παιδί αναπτύσσει για το πρόσωπο με το οποίο έχει μια στενή διαπροσωπική σχέση και ικανοποιεί τις ανάγκες του, κυρίως τις συναισθηματικές. Συνήθως, το πρόσωπο αυτό είναι η #μητέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μητέρα για κάποιους λόγους δε μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές. Έτσι, ο #ψυχικός #δεσμός#μητέρας – #παιδιού διαταράσσεται, με αποτέλεσμα, μελλοντικά, να δημιουργούνται προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Τα#συναισθήματα #ανασφάλειας και αβεβαιότητας που βιώνει το άτομο, συχνά το κάνουν να αποσύρεται εύκολα, να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του και να αποφεύγει τις στενές επαφές και την εγγύτητα στις σχέσεις του.

Στο #Βιωματικό #Εργαστήρι, αξιοποιώντας τη μέθοδο της #Συστημικής#Αναπαράστασης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν θέματα που αφορούν τη σχέση με τη μητέρα τους και την επίδραση αυτής της σχέσης στη μέχρι τώρα ζωή τους.

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια φαινομενολογική θεραπευτική μέθοδος που διαπραγματεύεται την εμπλοκή και τη λύση. Εμπνευστής της είναι ο Γερμανός φιλόσοφος και ψυχοθεραπευτής Bert Hellinger. Ειδικότερα, εξετάζει το πως γεγονότα από την ιστορία της #οικογένειας συνεχίζουν να επιδρούν στο σήμερα. Συχνά, γεγονότα που προκάλεσαν πόνο και θλίψη στα παλαιότερα μέλη της οικογένειας (π.χ. απώλεια γονέα, πόλεμος, οικονομική καταστροφή) απωθούνται και σβήνονται από τη μνήμη τους. Το βάρος αυτό κληρονομούν οι νεότεροι, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν.

Με τη βοήθεια της Συστημικής Αναπαράστασης, επιτρέπουμε την έκφραση των αποκλεισμένων συναισθημάτων και οδηγούμαστε σε λύτρωση, γαλήνη, και αποδοχή. Το παλιό βάρος μετατρέπεται σε δύναμη για ζωή. Η συμφιλίωση με το παρελθόν ανοίγει νέους δρόμους στο παρόν και το μέλλον.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ