Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τα βότανα της Αρχαίας Ελληνικής Ιαματικής"Σύμμαχοι" της σύγχρονης Γυναίκας



Τίτλος: Τα βότανα της Αρχαίας Ελληνικής ιαματικής «σύμμαχοι» της σύγχρονης γυναίκας.
Εισηγητής: Σαμαρίδης Νικόλαος
Κατηγορία: Ομιλίες - Εναλλακτική Θεραπευτική
Αίθουσα: 2

Σχετικά με την #Ιπποκράτεια #Φυτοϊαματική ο Ιπποκράτης και οι διάδοχοί του συνέγραψαν σπουδαία έργα, μεταξύ αυτών «Περί γυναικείων Α & Β» και «Περι γυναικείας φύσιος». Ασχολήθηκαν με κύρια «γυναικεία θέματα»:γονιμοποίηση, #εγκυμοσύνη, #τοκετό, #λοχεία, #παθήσεις των γεννητικών#οργάνων της γυναίκας. Από τα 256 φυτά της Ιπποκρατικής συλλογής, 147 φυτικές δρόγες ως παρασκευάσματα (κολπικά υπόθετα, καταπλάσματα, αλοιφές, αφέψημα) χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης για θεραπεία των «γυναικείων παθήσεων». Μεταξύ αυτών ήταν: ο #άγνος (κ.ν. #λυγαριά),#ασπάραγος (ως συλληπτικό), ο #ελελίφασκος ως αναλγητικό της μήτρας και γαλακταγωγό, η #κνίδη (τσουκνίδα), οι καρποί (καθαριότης της μήτρας), το άγριο-σέλινο ως εμμηναγωγό, η #αγριελαία για πλύσεις γεννητικών οργάνων, ο #γλυκάνισος ως κολπικό υπόθετο, η #μυρτιά διευκόλυνε τον τοκετό κ.α. Ήτοι εφήρμοζε ποικίλα φυτικά δώρα που παρείχε το «ιερότατο της γης ίδρυμα».


Λεμφατισμός – #Κατακράτηση υγρών

Συνταγές για κατακράτηση υγρών
Σύμφωνα με την Ιπποκρατική Ιατρική και τη σύγχρονη επιστημονική ερμηνεία, βασικές αιτίες της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό των γυναικών, θεωρούνται:
1. #Ορμονικό ζήτημα. Η ενδοκρινολογική προσέγγιση εμπλέκει και την ορμόνη αλδοστερόνη (επινεφρίδια), που επιτρέπει την απορρόφηση των υγρών.
2. #Διατροφικό ζήτημα. Η διατροφή μπορεί να ενισχυθεί και από τροφές (φυσικά διουρητικές) σπαράγγια, επίσης Παπάγια (παπαΐνη). Όταν η κατακράτηση οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος τότε η κατακράτηση υγρών (οίδημα) επικεντρώνεται στα πόδια και τους αστραγάλους.

Παραδοσιακή συνταγή:
Ταραξάκο (ραδίκι) – ρίζα (προσθέτει κάλιο)
Αχίλλεα (τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη)
Γένια καλαμποκιού
Εκουιζέτο - Ιππουρίδα (πολυκόμπι) – ρίζα
Φυτοθεραπεία:
Betula alba (οφθαλμοί)
Hieracium pilosella (επίγειο φυτό)

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ