Σελίδες

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ανθοϊάματα Μπαχ – Τι είναι και γιατί αξίζει να τα μάθετε



Η θεραπεία με ιάματα Λουλουδιών επινοήθηκε από τον Άγγλο Γιατρό Έντουαρντ Μπαχ, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Παθολόγος και Μικροβιολόγος, ο Δρ Ε. Μπαχ περνούσε τη ζωή του στο ιατρείο του με ασθενείς, και στο μικροβιολογικό του εργαστήρι παρατηρώντας μικροοργανισμούς.
Οι βόλτες του στην εξοχή ήταν αυτές που τον ηρεμούσαν και τον έφερναν σε ισορροπία μετά από τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και έρευνας. Είχε ήδη παρατηρήσει την καταπραϋντική επίδραση των φυτών στη συναισθηματική του κατάσταση, ακόμη και όταν απλά περνούσε ανάμεσά τους, όταν έπεσαν στα χέρια του οι αρχές της Ομοιοπαθητικής που άρχισε να τις μελετά με εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Νιώθοντας –κυρίως- τη διαφορά στην αλλαγή της δυναμικής ενός φυτού όταν αυτό ανθοφορούσε, συνδύασε όλες του τις γνώσεις και έφτιαξε το πρώτο Ανθοΐαμα, από τις δροσοσταλίδες που συνέλεξε πάνω σε λουλούδια την αυγή.
Η έμπνευσή του αποδείχτηκε σωστή πέραν του δέοντος. Το χορήγησε πρώτα στον εαυτό του κι έπειτα σε ασθενείς του. Κατασκεύασε τα πρώτα δώδεκα Ανθοϊάματα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά από την αρχή.
Μετά από μια συνέντευξη που έπαιρνε από τον ασθενή, η οποία δεν είχε να κάνει μόνο με τα συμπτώματα της ασθένειας, αλλά και με το συναισθηματικό μοτίβο που κυριαρχούσε, πχ φόβος, ή θυμός, ή ενοχές, ή αγωνία κλπ, ο δρ Ε. Μπαχ χορηγούσε τον ανάλογο συνδυασμό Ανθοϊαμάτων και η ασθένεια, απλά, υποχωρούσε.
Ο Δρ Ε. Μπαχ συνέχισε να βλέπει ασθενείς ως το τέλος της ζωής του και να τους θεραπεύει με Ανθοϊάματα παρά τις καυστικές και σφοδρές αντιρρήσεις του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας.
Τελικά, ο ίδιος αποσύρθηκε από τον Σύλλογο, μη θέλοντας να απαντά συνεχώς σε υβριστικές επιστολές των συναδέλφων του, οι οποίοι μέχρι και σήμερα, δεν έχουν μπει στον κόπο να ερευνήσουν την επίδραση των Ανθοϊαμάτων με επιστημονικές μεθόδους, και να δουν τι είναι ακριβώς αυτό που απορρίπτουν.
Φυσικά, είναι ήδη πολλοί οι γιατροί που χρησιμοποιούν τα Ανθοϊάματα στους ασθενείς τους, κυρίως για την καταπολέμηση του stress, είτε αυτό προκαλείται από την αντιμετώπιση της ασθένειας ή είναι προϋπάρχον στον ασθενή.
Το πιο εντυπωσιακό  με τ’ Ανθοϊάματα, είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία παρενέργεια, ακόμη και όταν χορηγηθεί το «λάθος» Ανθοΐαμα. Η χρήση τους είναι τόσο απλή και ακίνδυνη που μπορεί ο κάθε άνθρωπος να πειραματιστεί διαβάζοντας γι’ αυτά στο internet.
Σήμερα συγκαταλέγονται στις Εναλλακτικές Θεραπείες, και στην Ελλάδα, είναι ήδη γνωστά και κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Εκτός από τη σειρά του Ε.Μπαχ, υπάρχουν κι άλλες συλλογές Ανθοϊαμάτων όπως τ’ Αυστραλιανά, τα Ιμαλάϊαν, τα Αλάσκαν κλπ. -οι συλλογές συχνά παίρνουν το όνομα της περιοχής όπου δημιουργούνται.
Σχετικές εκδηλώσεις στον Πολυχώρο Χείρωνα
14 Φεβρουαρίου 2018
Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για θεραπευτές κάθε κατεύθυνσης και για όσους έλκονται από τον χώρο της θεραπευτικής για επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη.