Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

14 λόγοι για να πίνετε χυμό ροδιού



O χυμός ροδιού αποδεικνύει ότι οι χυμοί δεν χρειάζεται να είναι πράσινοι για να είναι υγιεινοί. Για την ακρίβεια, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποδεικνύονται και υγιεινότεροι. Αυτό το νόστιμο, γλυκό, κατακόκκινο ποτό που προέρχεται από τους σπόρους του ροδιού περιέχει πάνω από 100 φυτοχημικά στοιχεία και είναι εφοδιασμένο με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Φυσικά, μιλάμε για τον 100% καθαρό χυμό ροδιού και όχι τον επεξεργασμένο.



Διαβάστε περισσότερα για το ρόδι:



1. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου

Το ρόδι περιέχει πολυφαινόλες και άλλες ουσίες που έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές έρευνες ότι επιδρούν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη. Έρευνα του 2003 έδειξε ότι το έλαιο από τους σπόρους του ροδιού μείωσε δραματικά την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε καρκινογόνα χημικά.

Πολλές άλλες έρευνες είχαν παρόμοια αποτελέσματα: το βασικό ενεργό συστατικό στο έλαιο του ροδιού, το πουνικό οξύ, ασκεί αντι-πολλαπλασιαστική δράση στον καρκίνο του μαστού, βοηθώντας στην καταστολή της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Ιδιαίτερα υποσχόμενη είναι και μια έρευνα του 2006, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Cancer, η οποία συμπέρανε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού επιμήκυνε το χρόνο διπλασιασμού του αντιγόνου PSA, σημαντικός για την ανάρρωση από τον καρκίνο του προστάτη.

2. Στηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το πουνικό οξύ στα ρόδια προσφέρει ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, στηρίζοντας την υγεία της καρδιάς. Έρευνα του 2010 (στο British Journal of Nutrition) έδειξε ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν έλαιο ροδιού για 4 εβδομάδες εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χαμηλότερη αναλογία της HDL χοληστερίνης σε σχέση με τη συνολική. Τα φλαβονοειδή στα φρούτα επίσης μειώνουν τη συνολική χοληστερίνη, που με τη σειρά της, βοηθά στη μείωση του συνολικού αριθμού των ανθυγιεινών λιπωδών κυττάρων και έτσι και στη μείωση του περιττού βάρους.

Οι πολυφαινόλες επίσης επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Μια έρευνα, δημοσιευμένη το 2014 στο Psychotherapy Research, έδειξε ότι ο χυμός ροδιού έπαιξε βασικό ρόλο στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος σε όσους είχαν διαγνωστεί με σχετικές παθήσεις. Μείωσε την αρτηριακή πίεση μόλις δύο εβδομάδες αφού οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει να τον καταναλώνουν καθημερινά.

3. Ενισχύει τη μνήμη

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας, έχετε άλλον ένα λόγο για να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ρόδι. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες είναι νευροπροστατευτικές. Έρευνα του 2013 που περιελάμβανε συμμετέχοντες με προβλήματα μνήμης, δημιούργησε δύο ομάδες: η μία έπινε χυμό ρόδι και η άλλη ένα ποτό με παρόμοιο χρώμα και γεύση για τέσσερις εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη ομάδα να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στην οπτική και λεκτική μνήμη. Άλλες έρευνες επίσης παρέχουν δεδομένα που δείχνουν ότι αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, ή έστω να καθυστερήσει την νόσο Alzheimer.

4. Εμφανίζει αφροδισιακές ιδιότητες

Σε αρκετούς πολιτισμούς στην ιστορία, τα ρόδια είχαν συσχετιστεί με τη γονιμότητα. Φαίνεται ότι οι πρόγονοι γνώριζαν αυτό που η επιστήμη μόλις τώρα επιβεβαιώνει. Όταν λοιπόν το φρούτο καταναλώνεται συχνά, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία, παρόμοια με εκείνη του διάσημου φαρμάκου Viagra. Έρευνα του 2012 από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο αποκάλυψε ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες που κατανάλωναν χυμό ροδιού για 2 εβδομάδες παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του σεξ, της τεστοστερόνης. Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία και τη διάθεση. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθάει ακόμα και με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί μόνο σε ζώα.

5. Βοηθά στη γονιμότητα

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και η ικανότητα του χυμού ροδιού να επηρεάσει το οξειδωτικό στρες σημαίνει ότι πιθανότατα ενισχύει τη γονιμότητα. Το οξειδωτικό στρες έχει βρεθεί ότι προκαλεί δυσλειτουργία του σπέρματος, αλλά παίζει και ένα ρόλο στη μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες.

6. Καταπολεμά τις φλεγμονές

Ο χυμός ροδιού περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, για την ακρίβεια, το φρούτο ταξινομείται ανάμεσα σε κάποιες από τις πιο κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές με τις έρευνες να δείχνουν ότι έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και από το κόκκινο κρασί, το χυμό σταφυλιών, το πράσινο τσάι και το χυμό κράνμπερι. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί έναν δεινό πολεμιστή κατά των φλεγμονών. Μία έρευνα συγκεκριμένα έδειξε ότι έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση στο εντερικό σύστημα, ενώ μια άλλη έρευνα, που εστίασε σε διαβητικούς ασθενείς, συμπέρανε ότι επίσης είχε επίδραση στη μείωση των φλεγμονών. Τα υποκείμενα έπιναν λίγο παραπάνω από ένα φλιτζάνι χυμό ροδιού κάθε μέρα για 12 εβδομάδες και μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής, όπως της ιντερλευκίνης- 6 κατά 30% και της CRP κατά 32%.

7. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου (πριν και κατά τη διάρκεια)

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει ένα φυτοοιστρογόνο, που αναφέρεται ως 17-άλφα- οιστραδιόλη, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία του ροδιού, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει συμπτώματα προ της περιόδου, όπως εξάψεις. Έρευνα από το τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης βρήκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν το έλαιο του ροδιού καθημερινά για 12 εβδομάδες εμφάνισαν μια μέτρια μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου, αλλά βελτίωσε και ζητήματα που σχετίζονταν με τον ύπνο.

8. Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι φλεγμονές παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας επιθετικής μορφής αρθρίτιδας. Οι επιστήμονες όμως υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τροφές με υψηλά επίπεδα θρεπτικών στοιχείων, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Μία από αυτές είναι και το ρόδι, το οποίο μειώνει το πρήξιμο, την ευαισθησία των αρθρώσεων και τον πόνο, αλλά επίσης βοηθά στο μπλοκάρισμα της παραγωγής ενός ενζύμου που καταστρέφει τους χόνδρους.

9. Ανακουφίζει από συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας

Εκτός από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο χυμός ροδιού βοηθά και στην οστεοαρθρίτιδα, μια μυοσκελετική πάθηση που οδηγεί στην εκφύλιση των αρθρώσεων. Φαίνεται ερευνητικά ότι ο χυμός μπορεί να έχει έναν προστατευτικό ρόλο, μειώνοντας τη φλεγμονή των χόνδρων, που έχει αποδοθεί κυρίως στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σε Ιρανική έρευνα του 2016, ερευνήθηκαν οι επιδράσεις του σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Κάποιοι από αυτούς έπιναν χυμό για έξι εβδομάδες, ενώ άλλοι ένα ποτό που απλά έμοιαζε με τον χυμό (ομάδα ελέγχου). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού είχε έναν αριθμό θετικών επιδράσεων, όπως τη μείωση τα διάσπασης των ενζύμων των χόνδρων, τη βελτίωση των αντιοξειδωτικών επιπέδων και τη φυσική λειτουργία μέσω της μείωσης δυσκαμψίας.

10. Είναι αντιικός και αντιβακτηριακός

Χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και ενός αριθμού άλλων θρεπτικών στοιχείων που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η βιταμίνη Ε, ο χυμός ροδιού προλαμβάνει κατά ιών και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Το φρούτο έχει επίσης μελετηθεί και βρεθεί ότι διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Μπορεί ακόμα και να μειώσει τις επιδράσεις της οδοντικής πλάκας.

11. Αντιμετωπίζει την αναιμία

Η κατανάλωση του χυμού ροδιού διατηρεί την υγιή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και καθώς προσφέρει σίδηρο, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της αναιμίας, όπως την αδυναμία, τη ζαλάδα, την κόπωση και την απώλεια της όρασης.

12. Βελτιώνει την πέψη

Ο χυμός ροδιού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει πεπτικές και γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως ναυτίες, διάρροια, αλλά και πιο σοβαρά ζητήματα όπως τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη χολέρα και τη δυσεντερία. Το φρούτο διαθέτει έναν βασικό ρόλο στην έκκριση ενζύμων για τη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας. Καθώς αποτελεί πλούσια πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών, ενισχύει περαιτέρω την πέψη και την εντερική κίνηση.

13. Μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης, αλλά μειώνει και τα συμπτώματά της

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με οστεοπόρωση, αλλά και όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια πορεία πρόληψής της. Το φρούτο φαίνεται να επιτίθεται αποτελεσματικά στην πρωτεΐνη ιντερλευκίνη 1- b, μια προ-φλεγμονώδη πρωτεΐνη, που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την πρόκληση οστεοαρθρίτιδας και την αποδόμηση του χόνδρου. Τα ένζυμα που είναι παρόντα στο φρούτο προλαμβάνουν από αυτή την αποδόμηση, καθιστώντας το ρόδι σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης επίσης.

14. Βοηθά κατά την εγκυμοσύνη και βελτιώνει την υγεία του εμβρύου

Καθώς το ρόδι είναι αρκετά πλούσιο θρεπτικά, περιέχοντας μια καλή ποσότητα νιασίνης, καλίου, ασβεστίου, βιταμίνης C, φολικού οξέος, σιδήρου και φυτικών ινών, η κατανάλωσή του αποδεικνύεται ευεργετική για τις εγκύους, όπως επίσης και για το έμβρυο. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας, αλλά και ενισχύει την κυτταρική ανάπτυξη. Η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνει τον αριθμό των κραμπών και βελτιώνει την διάρκεια και ποιότητα του ύπνου. Έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο, μειώνοντας αρκετά τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση