Σελίδες

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Επιχείλιος έρπης και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης


Ο επιχείλιος έρπης είναι ένας ιός ο οποίος εκδηλώνεται σε περιόδους στρες, άγχους ή πυρετού με τσούξιμο στα χείλη, φουσκάλες οι οποίες σταδιακά ξηραίνονται προκαλώντας πληγή στα χείλη.

Μπορεί μάλιστα να εκδηλωθεί μέσα στο στόμα ή και σε άλλες περιοχές του προσώπου όπως η μύτη ή τα μάγουλα. Αν ο ασθενής δεν το προλάβει και εκδηλωθεί πλήρως, ακολουθούν τουλάχιστον δέκα μέρες τσουξίματος, με σκασμένα και ματωμένα χείλη και πληγές.




Καθώς ο ιός αυτός εκδηλώνεται στο πρόσωπο, προσβάλλει κι ένα άλλο ευαίσθητο σημείο των ανθρώπων, την εικόνα του με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθησή του να δέχεται ισχυρό πλήγμα κατά την περίοδο αυτή.


Δεδομένου ότι ο επιχείλιος έρπης έπεται συνήθως, μιας βεβαρημένης περιόδου του ασθενούς όπως προαναφέραμε, είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος βιώνει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ψυχολογικής και σωματικής πίεσης.

Αυτή η πίεση λειτουργεί περισσότερο υποσυνείδητα, γιατί μια συνήθης αντιμετώπιση είναι η υποτίμησή της και πως δε θα έπρεπε να νιώθει τόσο άσχημα, είναι απλά έρπης!
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον επιχείλιο έρπητα;

1. Βιταμίνες

Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας με βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β κυρίως, ώστε δύσκολα να πέφτει το ανοσοποιητικό μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα που θα βοηθήσουν την εκδήλωση του ιού.

2. Στοματική υγιεινή

Το συχνό και καλό βούρτσισμα, το νήμα, αντισηπτικό στόματος αλλά και συχνός καθαρισμός είναι ο τρόπος που βοηθά το στόμα μας να μένει καθαρό και να μη δημιουργούνται μέσα του εστίες μόλυνσης.

Αλλάζουμε αμέσως την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιήσαμε κατά την εμφάνιση του ιού.

3. Εκχύλισμα βανίλιας

Το εκχύλισμα βανίλιας τοποθετείτε άμεσα πάνω στο σημείο που αρχίζει το τσούξιμο ή και αργότερα. Συνεχίζουμε να βάζουμε για μια εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

4. Σκόρδο

Μια λεπτή φέτα σκόρδου μπορούμε να τοποθετήσουμε άμεσα πάνω στον έρπη. Αφήνουμε για όσο αντέχουμε.

5. Οινόπνευμα

Συχνές επαλείψεις με καθαρό οινόπνευμα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στον ιό να επιβιώσει.

6. Τζελ Αλόης

Ενυδατώνει και ανακουφίζει τα χείλη και το δέρμα από την κάψα ενώ έχει αντιϊκές ιδιότητες.

7. Καθαρισμός των χεριών

Τα χέρια μας επίσης θα πρέπει να είναι πολύ καθαρά συνεχώς, ώστε να μη μεταφέρουν μικρόβια στην περιοχή του προσώπου που θα μπορούσαν να συνεργήσουν με τον ιό.

8. Καθαρισμός αντικειμένων χρήσης

Περνάμε με οινόπνευμα πληκτρολόγια, κινητά, οθόνες touch screen, κλειδιά, πόμολα, διακόπτες, μαχαιροπίρουνα. Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε με τα χέρια μας.