Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ολιστική Θεραπεία Αυχενικού Συνδρόμου με Ωτοβελονισμό



Ομιλητής:Γκατζούνης Θεόδωρος, M.Sc., Ιατρός με εκπαίδευση στη Φυσική Ιατρική & Αποκατάσταση, το Βελονισμό, τον Ωτοβελονισμό-Ωτοδιαγνωστική, και μεταπτυχιακό στη Θεραπευτική Άσκηση

Το #αυχενικό #σύνδρομο αποτελεί έναν περιγραφικό όρο για μια σειρά από συμπτώματα (πόνος, δυσκαμψία, μουδιάσματα), στην περιοχή του #αυχένα και στη γύρω περιοχή. Πολλές φορές, ανάλογα με το αίτιο, ο #πόνος μπορεί να αντανακλά και σε άλλες περιοχές (όπως, για παράδειγμα, να συνυπάρχουν ημικρανία και πονοκέφαλος, μουδιάσματα) ή να συνοδεύεται από άλλα #συμπτώματα, όπως ίλιγγος, ζάλη, τάση για έμετο κ.ά.


Είναι πολύ συχνό πρόβλημα και, σύμφωνα με μελέτες, #αυχεναλγία εμφανίζει το 10% του συνολικού πληθυσμού όλων των ηλικιών. Το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν αυχεναλγία είναι 2-4 φορές μεγαλύτερο από των ανδρών. Έχει επίσης βρεθεί ότι όλες οι καταστάσεις πόνου στον αυχένα, οποιασδήποτε αιτίας, συνδυάζονται και επιδεινώνονται από το άγχος.
Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία. Το συχνότερο αίτιο πόνου στον αυχένα είναι η #αυχενική #δισκοκήλη. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων, σπασμό των μυών της περιοχής του αυχένα – από κακή στάση - ψύξη κτλ., σε μακροχρόνια κακή στάση του σώματος όπως κατά τη λανθασμένη χρήση υπολογιστών, και σε άλλα αίτια.

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να στηρίζεται κατ’ αρχήν στην σωστή ιατρική διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τα συμπτώματα του συνδρόμου. Επίσης να είναι ολιστική και να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους που μπορεί να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν την πάθηση.

Η ωτοθεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού. Έχει σκοπό την αναγνώριση και θεραπεία τόσο σωματικών παθήσεων όσο και ψυχικών-ψυχοσωματικών καταστάσεων. Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αγγίζει τα όρια των πλέον σύγχρονων κλασικών ιατρικών θεραπευτικών μεθόδων, φτάνοντας σε ποσοστά 82 – 87%, ανάλογα με την πάθηση. Ειδικά στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση του αυχενικού, καθώς είναι απαραίτητη για τη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών, την αποκατάσταση της κινητικότητας της περιοχής του αυχένα και, μέσω της εκμάθηση της σωστής στάσης, επιτυγχάνει τη μείωση του πόνου και την πρόληψη των υποτροπών, που είναι πολύ συχνές.

Η θεραπευτική διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, καθώς με την αποτοξίνωση μπορεί να μειώσει τη συνυπάρχουσα φλεγμονή, στη μείωση του μυϊκού σπασμού και στην αντιμετώπιση του πόνου.

Η βοτανοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου, τόσο με τη χρήση κατάλληλων αλοιφών και επιθεμάτων τοπικά, όσο και με τη χρήση βοτάνων με σπασμολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Συμπερασματικά η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου είναι μια πολυποίκιλη διαδικασία, που χρειάζεται να γίνεται με ολιστικό τρόπο για να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός ωτοβελονισμού με θεραπευτική άσκηση, διατροφή και ελληνικά βότανα έχει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, ακόμα και σε χρόνιες και μη ανταποκρινόμενες με συμβατικές θεραπείες μορφές του αυχενικού συνδρόμου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ