Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ψυχολογικό Τραύμα: Προγεννητικές, Περι κ Μεταγεννητικές Όψεις


Εισηγήτρια:Γκουνή Όλγα
Κατηγορία: Ομιλίες - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική - Προσωπική Ανάπτυξη
Αίθουσα:5

Στις μέρες μας, μέρες μιας #παγκόσμιας κρίσης σε όλα τα επίπεδα, είμαστε μάρτυρες μιας επιδημίας σωματικών, αλλά και #ψυχοπνευματικών#ασθενειών. Παρά την αύξηση του ορίου ζωής, την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και τη βελτίωση των όρων υγιεινής, νέες ασθένειες κάνουν την εμφάνισή τους και η μεγάλη πλειονότητα του ανθρώπινου πληθυσμού ζει σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς τις βασικές ιατροφαρμακευτικές παροχές.

Περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας και έρευνας στην #ΠρογεννητικήΨυχολογία (του κλάδου της Ψυχολογίας που ερευνά την περίοδο της ζωής του ανθρώπου πριν από τη σύλληψη έως τον απογαλακτισμό και εντοπίζει τις αρχές οποιασδήποτε λειτουργικότητας ή δυσλειτουργίας του στις πρώιμες αυτές εμπειρίες του) μας έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύλληψη, η ενδομήτρια εμπειρία μας και ο τρόπος που γεννηθήκαμε, καθώς και οι πρώιμες #μεταγεννητικές μας εμπειρίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το επίπεδο ψυχοσωματικής υγείας που βιώνουμε σαν παιδιά και ενήλικες και με την ποιότητα της ζωής μας.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι τα τυχόν άλυτα τραύματα των προγόνων μας φθάνουν σε μας αναζητώντας λύση. Η #έγκυος μητέρα, αλλά και ο πατέρας, κατά την περίοδο της κυοφορίας του παιδιού επαναβιώνουν το δικό τους προγεννητικά ή περιγεννητικό τραύμα, που ακόμα δεν έχουν τακτοποιήσει: απορρίψεις γονεϊκές ή του ευρύτερου περιβάλλοντος, απώλειες και πένθη, ανικανοποίητες ανάγκες , βία είναι μερικά από τα προγεννητικά / περιγεννητικά τραύματα που έρχονται στην επιφάνεια. Αν δεν προλάβουν να λυθούν επαρκώς, μεταφέρονται στο αγέννητο ή νεογέννητο παιδί αναζητώντας πλέον από αυτό να ολοκληρώσει την εργασία που δεν έγινε από τις προηγούμενες γενιές.

Ταυτόχρονα, στις τελευταίες δεκαετίες η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας στον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνονται, κυοφορούνται και γεννώνται τα παιδιά μας έχει προσθέσει νέα στοιχεία. Εκτενείς έρευνες στον χώρο της Επιγενετικής, ήτοι της επιστήμης που εξετάζει την επίδραση του περιβάλλοντος στον οργανισμό που υπάρχει μέσα στο περιβάλλον αυτό, είναι αποκαλυπτικές: οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει στο περιβάλλον, ενδομήτριο ή εκτός μήτρας, όπως το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό κ.λπ., ενεργοποιεί αντίστοιχες γονιδιακές εκφράσεις.

Σήμερα, ο φαύλος κύκλος της #διαγενεαλογικής επιγενετικής κληρονομιάς έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του.
Η αύξηση της βίας και της επιθετικότητας, η έλλειψη σεβασμού και η κατάλυση αξιών φαίνονται να είναι το μενού της ημέρας. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο πόλεμο; Ή μήπως μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν και να συνεισφέρουμε στο μέλλον αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ύπαρξής μας;

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ