Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Το μασάζ ως διάλογος με την Καρδιά


Εισηγήτρια: Μαρίνη Μαρία, Καθηγήτρια Μάλαξης στην ΑΟΜ - Art of Oriental Medicine
Κατηγορία:Βιωματικά Εργαστήρια - Φυσικές & Ενεργειακές Θεραπείες
Αίθουσα: 3

Αυτό το workshop έχει ως στόχο να μοιραστεί τον ενθουσιασμό και το όραμα της ουσιαστικής προσφοράς μέσα από το #μασάζ.

Από την οπτική της Κινέζικης Ιατρικής, στην οποία ειδικεύομαι, το #σώμαείναι ένα #πεδίο #ενέργειας που εκφράζεται νοητικά και συναισθηματικά και εξελίσσεται #πνευματικά. Πιο συγκεκριμένα, κάθε τμήμα του σώματος, μέχρι και το μικρότερο κύτταρο, ανήκει σε ένα όργανο που έχει σωματική, νοητική, συναισθηματική και ψυχική υπόσταση. Αυτά λειτουργούν σύμφωνα με την καθοδήγηση μιας από τις 5 ποιότητες έκφρασης του Σύμπαντος, τα λεγόμενα Πέντε στοιχεία (με την αρχαία σειρά: νερό, ξύλο, φωτιά μέταλλο και χώμα), οι οποίες, από την μεριά τους, αποτελούν ένα στάδιο μεταξύ υλικού / απτού και μη – υλικού / μη-απτού. Είναι, δηλαδή, η γέφυρα μεταξύ γης και ουρανού. Είναι η οντογενετική αρχή όλων: το Ενιαίο Απόλυτο Ένα (προσέγγιση που είναι σύμφωνη και με την σύγχρονη Κβαντική φυσική).

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, μια #μάλαξη θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ανοικτό και προσεκτικό διάλογο με το ενεργειακό σώμα και με την αντίληψή του διαμέσου της φυσικής του μορφής. Διάλογος, σε μη-λεκτική μορφή, σημαίνει να #αγγίζω και να #παρατηρώ πάντα και την παραμικρή έκφραση του ανθρώπου που οδηγεί τον #θεραπευτή από το απτό (θερμοκρασία, μυϊκές εντάσεις, ευλυγισία ή δυσκολία της κίνησης) στο μη-απτό σώμα (ανταπόκριση στο άγγιγμα, ρυθμός της αναπνοής, συναισθήματα, χαλάρωση, σιωπή κλπ.).
Πρακτικά, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε με τον άνθρωπο πριν να ξεκινήσουμε την μάλαξη και να προσέξουμε πώς εκφράζεται και ποιες μικρές, άλλα αποκαλυπτικές για το εκπαιδευμένο αυτί, αλλαγές (τόνος της φωνής, χρώμα του προσώπου, στάση σώματος κλπ) συνοδεύουν το λόγο του καθώς μιλάει για κάποιο περιστατικό της ζωής του. ‘Έτσι, ανακαλύπτονται παθολογικές μεταβολές όπως κρυφά συναισθήματα, σκέψεις και ψυχικοί κόμποι.

Σ’ αυτό το workshop, θα δείξω διαφορετικά είδη μασάζ (#μυοχαλαρωτική#μάλαξη, μάλαξη με τη #χρήση #πουγκιών με #βότανα, #λεμφική μάλαξη κλπ) που απευθύνονται σε διαφορετικές ανάγκες. Θα παρατηρήσουμε τις εντάσεις, θα μάθουμε να τις απελευθερώνουμε και, ταυτοχρόνως, θα «ανιχνεύσουμε» τις μεταβολές του λεπτού επιπέδου του ασθενούς. Έτσι, μαθαίνοντας πώς μπορεί ένας σωματικός πόνος να αναδεικνύει ένα κρυμμένο θέμα στο μη-απτό, μη-ορατό σώμα, η συνέχεια ανάμεσα την υλική και ψυχική υπόσταση του ανθρώπου θα γίνει αντιληπτή.
Τέλος, θα αφιερώσουμε χρόνο στην ανάδειξη του καλύτερου εαυτού μας μαθαίνοντας ασκήσεις προσώπου με face Yoga και εφαρμόζοντας τεχνικές ανανέωσης (όπως λεμφικό ντρενάζ και φυσικό lifting προσώπου), με σκοπό να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το εσωτερικό μας να αντικατοπτρίζεται εξωτερικά.
Εάν από την μια πλευρά, η γνώση διαφορετικών ειδών μασάζ προσφέρει περισσότερα εργαλεία προσέγγισης ανάλογα με την περίσταση, από την άλλη η αληθινή επικοινωνία προκύπτει όταν το άγγιγμα της Ανώτατης Καρδιάς του θεραπευτή, διαμέσου της προσωπικής καλλιέργειας και εξέλιξής του, «αγγίζει» την Ανώτατη Καρδιά του ασθενούς.
Πως;
Κάνοντας σιωπή μέσα μας για να ενωθούμε με τη σιωπή ή «Απόλυτο Ένα» ή Ταό της Καρδιάς του ασθενούς.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ